Geen categorie

Over vergeven

Allerlei wetenschappelijke studies vanuit de psychologie en neurologie tonen aan dat vergeving goed is voor ons. Als het je lukt te vergeven of alleen bereid bent vergeving te overwegen, vermindert dat al psychische klachten zoals angsten, stress, depressiviteit. En ook lichamelijke klachten, bijvoorbeeld hoofdpijnen, slapeloosheid of hoge bloeddruk. Iedereen kan zich voorstellen dat het vasthouden van woede of wrok niet goed is voor je geest en lijf. Zoals Nelson Mandela zo mooi zegt; “Woede is vergif innemen en verwachten dat iemand anders er ziek van wordt.” Vergeven is goed voor je; je kunt jezelf bevrijden en je leven weer in eigen hand nemen.

Naar mijn idee wordt de werkelijk diepe betekenis van vergeven echter nog wel eens onderschat. Vergeven is niet net doen of er niets is gebeurd. Vergeven is ook geen uitnodiging tot vergeten. De wond die je hebt is ook niet minder pijnlijk als je vergeeft. Als we echte vergeving en heling wensen, moeten we de pijn ook onder ogen zien. En dat is niet altijd gemakkelijk. Vergeving vergt oefening, tijd, eerlijkheid, ruimdenkendheid en bereidheid om het te proberen.

De filosoof Levinas schreef over menselijke relaties; ik word ik het aangezicht van de ander. Wij mensen zijn mens in relatie tot de ander. In deze vreemde tijden van letterlijk afstand houden wordt dat soms pijnlijk zichtbaar en voelbaar. In deze diepe filosofische betekenis is vergeving de beste vorm van heling. Daarom ben ik mezelf ook gaan verdiepen in dit thema; ik wilde mensen die mij pijn hebben gedaan vergeven. Dat was niet gemakkelijk en het kostte me moed en tijd en veel tranen. Het heeft me waanzinnig veel opgeleverd en inmiddels puzzelt het onderwerp vergeving mij meer vanuit de andere kant. Wie heb ik pijn gedaan en aan wie zou ik vergeving willen vragen. Face to face of is het genoeg om mezelf te vergeven. Ik moet zeggen dat ik dat net zo ingewikkeld vind als vergeving geven.

Deze tijden nodigen ons uit stil te staan bij wat we hierin nog hebben op te ruimen. En ik geloof erin dat alleen al daar bij stil staan je uiteindelijk vreugde oplevert. Nicole en ik zullen, zodra de mogelijkheid er weer is, dagen organiseren rondom het thema vergeving. Wie weet tot dan! Met liefs, Kim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *