Geen categorie

Over Hoop

Ik luister graag naar meditaties van Oprah en Deepak, ook al is de Engelse uitspraak van Deepak soms een tikje ingewikkeld om te volgen. In een app kun je meditaties volgen en op dit moment gaan die meditaties over hoop.  In deze onzekere tijden is het soms moeilijk verbinding te blijven houden met hoop. Soms is de onzekerheid of de angst die we voelen vele malen groter en overweldigender dan hoop. Juist daarom is het “thuis moeten zijn” ook een uitdagende kans. Namelijk om verbinding te zoeken met het gevoel van hoop in jou. Normaal gesproken hebben we op onzekerheid en angst allerlei automatische reacties die ons afleiden van die gevoelens. We denken dat het moeilijk en pijnlijk is om te voelen. Maar juist ernaar luisteren levert ons veel meer op. Juist op momenten dat je merkt dat je bang bent of onzeker of verdrietig is het goed om even stil te zitten en je af te vragen: wat wil dit verdriet of deze angst mij eigenlijk vertellen. En gewoon stil te zijn. Het klinkt zo makkelijk en toch blijkt vaak in de praktijk dat het niet makkelijk is. In mijn eigen leven heb ik gemerkt dat juist op momenten dat ik het echt niet meer wist, dat ik soms dacht dat ik echt gek werd van verdriet, dat ik bang was; juist op die momenten in stilte kon ik ook voelen dat er iets in mij is wat altijd overeind blijft, wat altijd licht blijft, wat altijd kracht geeft. Niet altijd directe antwoorden maar wel een innerlijk weten dat je het aan kan en dat het goed komt, ooit. Ik gun anderen die ervaring ook. Het goed kunnen hebben met jezelf ook in je diepste onzekerheid, angst of verdriet. Het maakt overigens die gevoelens niet direct minder heftig maar je kan ze wel beter doorstaan. Oprah gebruikt een mooie zin die haar tante altijd zei: Hope and fear can not occupy the same space; invite one to stay. Nodig je hoop uit door stil te zijn en het goed te hebben in het “even allemaal niet weten”.

Met liefs, Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *